
Sent: Weonesdav. Mav 03.2006 12:42 PM 
TO: Verne, 8.   id ha el * 
Subject: HSR Question 

Mike: 

I wanted to get your thoughts on the following transaction: 

Fund I L? is a private equity fund and a $100 million person. It is an established entity with regularly 
prepared balance sheets and operating subsidiaries. Fund I1 LP is a newly formed private equity 
fund that has no regularly prepared balance sheet and has only $60 million in cash. 

Fund I and II form NewCo, a corporation. Fund I contributes $40 million in cash for a minority 
interest. Fund II contributes $60 miJlion in cash for a majority interest. NewCo is therefore a partial 
subsidiary of Fund I. NewCo has only the cash contributed by Funds I and II and no regularly 
prepared balance sheet. 

NewCo and Company A will merge in a reverse triangular merger for $100 million in cash, as a result 

of which Company A will be a partial subsidiary of Fund II. 

My questions -- 
1 -- Is the formation of NewCo a reportable event? I would particularly appreciate guidance regarding 
the interplay of 801.21 and 801.40, and the application of interpretations 175, 184, 251, 274 of the 
Premerger Notification Practice Manual. 

2 -- Is the merger of NewCo into Company A, so that Company A becomes a partial subsidiary of 
Fund I I ,  a reportable event? What is the applicability of interpretations 142, 145, 146 and 182 here? 

3 - How would NewCo's size and the value of the shares received by Funds I and I1 be analyzed if 
Funds I and I! were not contributing cash and were instead contributing (I)  voting securities; (2) 
assets; (3) loans; or (4) loan guarantees? Interpretations 119, 148, 179. 

Thank you for your help. 

IRS CIRCULAR 230 NOTICE 

In compliance with IRS requirements, we inform you that any U.S. tax advice contained in this 
communication is not intended or written to be used, and cannot be used, for the purpose of avoiding 
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Verne, B. Michael 

To: - 
Subject: RE: HSR Question 

1 -The formation of Newco is not reportable because all it holds is cash. Section 802.4 exempts the 
formation because of its inclusion of assets described in Section 801.21 in the non-exempt asset 
category. 175, 184, 251, & 274 are all being amended for the 4th edition of the manual. 

2 -The merger of Newco and Company A is not reportable. Neither A nor its UPE Fund II have a 
regularly prepared balance sheet; the only asset of Newco and Fund II is the cash to make the 
acquisition; and the size of transaction does not exceed $200 million (as adjusted). 142, 145, 146 
and 182 are all still correct. I think 182 is being amended to reference the availability of the 802.4 
exemption in an ail cash formation. 

3 -The value of the shares of Newco acquired by Fund I and Fund I1 is always the FMV of those 
shares, whether the contributions to the formation are cash or vis and assets. That usually means 
that the value of the shares of Newco is the same as the value of that which is being contributed 
unless liabilities are also being contributed to the formation. Loan guarantees do not come into play 
in determining the value of the Newco shares. 

The size of Newco will be the total value of the voting securities, assets, loans and loan guarantees. 
However, in applying the 802.4 exemption to determine whether Newco has in excess of $50 MM in 
non-exempt assets, any non-controlling minority interests in voting securities and the loans and loan 
guarantees are not counted. And of course and assets that would be exempt if acquired directly can 
also be excluded. 

119 is still correct, but note that it is talking about future commitments of capital, not loan guarantees 
like you have. 148 and 179 are still correct. 




