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John M. Sipple, Jr,, Esq.

Chief, Premerger Notification Office
Bureau of Competition

Federal Trade Commission
Washingron, D.C. 20580

Dear Mr. Sipple:

At your request, I am writing this letter to describe the transaction) that we
discussed by telephone today. The transaction summarized below involves my client ("X") and
an unrelated party ("Y™):

X is in the business of selling certain consumier products
to retailers. The products are manufactured to X’s specifications
by selected manufacturers, and they are sold bearing various
trademarks and trade names owned by X, along with other marks
licensed by X on a nonexclusive basis.

X has entered into a purchase contract with Y, pursuant
to which Y will purchase from X the inventory of most of X'’s
product line, plus a small emount of related tangible personal
property. After the closing, to the extent that retailers return
products previously sold to them by X, X will settle with the
retailers, and Y will purchase the products from X.

The purchase contract provides that at closing X and Y
will enter into a Trademark License Agrecment and” a
Distribution Agreement (collectively, the "Agreements”). The
Agreements pertain to products of the kind purchased from X’s
inventory snd to one other type of product (collectively, the
"Products”). Pursuant to the Agreements, Y will be entitled
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(1) to procure Products from manufacturers approved by X and
(2) to spply X’s trademarks to the Products on an exclusive basis
and to apply to the Products on a8 nonexclusive basis those marks
currently licensed by X on a nonexclusive basis. During the term
of the Agreements, Y must pay X a distribution fee set at a
percentage of X's sales of trademarked Products. The fee will
be set at a flat level in the first year, will increase in the second
year, and will increase again if an esnnual sales threshold is
exceeded. The term of the Agreements is five years. If
cumulative fees during the five-year term exceed a specified
amount, the Agreements will automatically renew for one
additional five-year term.

The fee level that triggers the right of renewal was
calculated on the basis of X's historical sales, plus a growth
factor. However, X is retaining all rights to a segment of its
product line that represented roughly one-third of its sales in the
most recent year, while giving Y the right to affix the trademarks
to one additional Product category that X has not herctofore
sold. Hence, in order to qualify for the renewal term, Y will
have to cultivate substantial sales of the new Product or
significantly expand sales volume in existing Products.
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I would very much appreciate any guidance that the Premerger Notification

Office might provide with respect to the following questions:

(1) Does entering into the Agreements constitute an asset acquisition for

purposes of Section 7A of the Cleyton Act?

(2) If question (1) is answered affirmatively, is the asset acquisiti
the Agreements limited to the exclusive trademark license, without referenc

n under
to the

nonexclusive trademark license (such that the value attributable to the latter would not figure

in the acquisition price or the fair market value)?

(3) I assume that the post-closing purchase of inventory is properly viewed

as an integral part of the asset acquisition by reason of 16 C.F.R. § 801.13(b) or
If this assumption is correct and/or if question (1) was answered affirmatively,

acquisition price be a "determined” one within the meaning of 16 C.F.R. § 801.10@3)?

therwise.
can the
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(4)  Whether or not the acquisition price is detcrminable, Y must Hetermine
the fair market value of the asets to be acquired. Interpretation #116 in the Prep
Notification Practice Manus] suggests that the "most appropriate formulation . . .
to determine how much the buyer would pay at present in cash for the (a
acquired, without any contingent payment." If Y is required to value the exclusive
license, how should Y account for the fact that the license may terminate in five
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Please feel free to respond by telephoning me at the above-listed number.
Because X and Y are anxious to complete the transaction as soon as practicable, I would 5
greatly appreciate your carly attention to this matter. Thank you very much|for your #
consideration. 3
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